Октопод с целина
Рейтинг: Сложност: Изпробвана: 1 Любима на 17 готвача |
Снимката е добавена от mi6oratora81
Необходими продукти
- • 2 кг октопод
- • 200 г стебла от целина
- • чесън
- • 2-3 бр.лимони
- • зехтин
- • 250 мл ябълков оцет
- • 100 г сол
- • сок от 2 лимона
- • черен пипер
Начин на приготвяне
Октоподът в случай, че е замразен се размразява в студена вода. След като се е размразил се слага да заври вода в голяма тенджера - необходими са около 15 литра. Във водата се слагат нарязаните лимони, солта и оцетът. Внимателно се потапят 2-4 см от пипалата на октопода във врящата вода, държат се 10-15 секунди и се изваждат, след това се потапят 6-8 см и също се задържат няколко секунди във водата и се отдръпват, така се процедира докато се потопи целия октопод. Целта е водата винаги да ври, а ако се постави веднага във водата октопода ще остане жилав. Когато е потопен целия октопод се оставя да ври точно 15 минути. Отнема се от огъня и се оставя в съда около 12 часа. След това се изплаква със студена вода и се нарязва на тънки шайби около 1 см. Почистват се няколко стебла от целина и се нарязват на ситно, добавя се към октопода, подправя се с малко сол, черен пипер, сока от 2 лимона, ситно нарязания чесън и зехтин. Всичко се обърква добре и се оставя за 1-2 часа да се смесят ароматите. Сервира се като предястие.
Рецептата е добавена от mi6oratora81 на 14 Октомври 2007 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
снимки от mi6oratora81 [Автор на рецептата] |
17 Апр 2015 | |
снимки от guarinociro [Изпробвал рецептата] |
19 Сеп 2010 | |
# 1 guarinociro [Изпробвал рецептата] | Класика, комплименти. Аз сложих магданоз, понеже нямах целина. Традизионна салата в средиземноморската кухня. [Изпробвана] | 19 Сеп 2010 |
снимки от mi6oratora81 [Автор на рецептата] |
14 Окт 2007 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.