Гъби със синьо сирене
Гъбите най-много ги предпочитам сурови или мариновани в салата, печени на плоча или запечени, но с пълнеж от синьо сирене. Ето една много лесна рецепта, която отнема около половин час за приготвянето на вкусното предястие.
Продукти
500 гр. гъби
100 гр. сирене синьо
1 бр. яйца
1/3 връзка копър
Приготвяне
Избирате едри гъби (печурки) и ги почиствате хубаво. Отрежете пънчетата им и ги нарежете ситно. Към тях прибавете настърганото синьо сирене и нарязаното сварено яйце. С получената смес напълнете шапчиците на гъбите. Ордьовърът ще го печете около 20 мин в гореща фурна (250 градуса). Готовите гъби поръсете със ситно нарязани копър или зелен лук. Сервирайте ги топли. Студени също са вкусни.
Салата от спанак и гъби
Още от малък мразех супа от спанак. Колкото и да ме убеждаваха, че е много полезен, че от него ще порасна бързо и ще стана силен като Попай моряка, номерът им не минаваше. Сега голям също не обичам спаначена супа. Преди около месец и половина седнахме с приятели в едно от известните верига заведения и видях, че новото им меню включваше няколко вида салати със спанак. Поръчах си една от новите салати и останах доволен. „Омразният“ спанак, вече имаше съвсем друг вкус и така добавен в салата ми се стори много привлекателен. Салатата представляваше нещо подобно на тази рецепта:
Продукти:
500 гр. пресен спанак,
200 гр. пресни гъби,
4 резена бекон,
2 твърдо сварени яйца,
2 ч. л. захар,
2 с. л. лимонов сок, зехтин и сол на вкус
Приготвяне:
Измийте спанака, отделете само листата и ги накъсайте на парченца. Сложете ги в голяма купа. Обелете яйцата и ги нарежете на тънки резени. Измийте гъбите и също ги нарежете на тънко. Запържете бекона на средна температура, докато стане златист и хрупкав. Натрошете го на парченца и оставете настрани. Отделете 3 с. л. мазнина от пърженето, останалата изхвърлете. Върнете мазнината в тигана, прибавете захарта, оцета, 2 с. л. вода и сол на вкус. Разбъркайте, докато се разтопи захарта. Полейте спанака с горещия сос и разтръскайте купата, за да се разпредели равномерно. Поръсете отгоре с натрошения бекон, гъбите и яйцата. Разбъркайте много внимателно.
Вашият коментар